Julkalenderns historia

Det började i Tyskland

De flesta källorna är eniga om att den första julkalendern, eller adventskalendern som de kallades på den tiden, skapades i Tyskland på 1800-talet. Man hade en tradition av att räkna ned dagarna till jul med hjälp av att rita streck på en dörr eller en vägg eller elda upp ett ljus per dag. Detta följdes av att man senare började hänga upp en ny religiös bild på väggen varje dag fram till jul. Detta beskrivs bl.a. i en barnbok av Elise Averdieck från 1851. Samma år ska en första adventskalender ha skapats i trä men det finns väldigt lite uppgifter om hur denna fungerade eller såg ut. Senare gjordes också en julkalenderklocka.

På tidigt 1900-tal så började de första tryckta julkalendrarna dyka upp. Tysken Gerhard Lang (1881-1974) är den som har förärats med titeln julkalenderns uppfinnare eller skapare. När han var barn fick han en jullåda av sin mamma med 24 kakor insydda i locket som han fick äta en om dagen. När han senare började jobba i tryckeribranschen så mindes han detta och ska då ha tryckt den första adventskalendern 1908. På 1920-talet ska han sedan ha uppfunnit de öppningsbara luckorna med en bild innanför. Tidigare hade adventskalendern bestått av två separata blad. Senare började man även komplettera bilderna med små bibelverser på luckans insida.

Adventskalenderns kommersiella genombrott

Krigen satte stopp för Langs tryckeriverksamhet men adventskalendern var här för att stanna inte minst i Sverige. Den första tryckta svenska julkalendern gavs ut 1934 av Sveriges Flickscouters förbund som ett sätt att samla in pengar till rörelsen. Kalendern hade ritats av Aina Stenberg-MasOlle men från början var dock tanken att den skulle ritats av Elsa Beskow. Aina tecknade sedan en ny kalender åt scouterna varje år fram till 1964. Sedan 1973 ges dessa kalendrar ut i nytryck, en kalender per år.

Medan de tidiga tyska adventskalendrarna hade präglats av religiösa motiv och statsmiljöer. De svenska julkalendrarna fokuserade dock mer på lantliga miljöer, tomtar och snögubbar. Efter andra världskriget blev julkalendrarna allt mer populära och man uppfann bland annat chokladkalendern där man får en liten chokladbit i varje lucka. Sedan var det dags för julkalendrarna att ta nästa steg i historien och börja figurera i andra medier än de tryckta.

Julkalendern i svensk radio och TV

Sveriges Radio började sända julkalendrar 1957 den hette Barnens adventskalender samma namn som för övrigt ska ha använts på flickscouternas adventskalender. Tre år senare, år 1960 sände Svensk Television sin första julkalender Titteliture. Det ska vara den första TV-sända julkalendern som sänts i något land. Några år senare började de andra nordiska länderna följa efter med liknande produktioner. År 1969 sändes den första adventskalendern i färg och 1971 ändrade Radio och TV namnet från adventskalender till julkalender.

Från 1960 till 1972 samsände Sveriges Radio och Television samma julkalendrar. Därefter har de med något undantag sänt olika kalendrar. De flesta av oss har nog glada barndomsminnen av julkalendern i radio och tv och den tillhörande lucköppningen. Det har förekommit flera olika omröstningar om vilka julkalendrar på TV som har varit bäst. Vinnarna brukar bli Mysteriet på Greveholm, Sunes Jul, Trolltider och Gumman som blev liten som en tesked. Det är dock ingen tvekan om att den sistnämnda som är mest populär genom tiderna. När den sändes för första gången 1967 så ska den enligt Nordiska museet ha setts av två miljoner vuxna och en halv miljon barn. Den sändes sedan i repris som årets julkalendern 1976 samt i radio också 1997 och 2007.

På SVTplay kan du se klassiska julkalendrar som Albert och Herbert, Fem myror, Teskedsgumman, Herkules storverk, Mysteriet på Greveholm, Pelle Svanslös, Trolltider, Ture Sventon etc.

Julkalendern online

I mitten på nittiotalet kom sedan internet och förändrade världen för alltid. Jag, Johan Asplund, var en av dem som blev bitna och 2001 skapade jag den första julkalendern online till en webbtidning som jag drev på den tiden. Den fungerade precis som en klassisk julkalender fast på webben. Genom åren förbättrades julkalendern och med video och andra funktioner och jag började marknadsföra den publikt. Genom åren har vi haft många återkommande kunder. Skolor, privatpersoner, stora och små företag som Danske Bank, Svenska kyrkan, Skolinspektionen, Viasat, Wella, ÅF, Ticketmaster etc. Blir ni nästa namn att lägga till listan?

År 2021 har vi gjort en stor uppdatering av kalendern där många funktioner har moderniserats och lagts till. Du kan nu välja mellan hundratals olika fonter, en massa färdiga bilder, flera olika videokällor och mycket annat när du skapar din julkalender. Läs mer om hur julkalender online fungerar och beställ din kalender på knappen nedan.

/Johan Asplund